FRANEKER
 
 
 
Hoewel de universiteit van Franeker niet meer bestaat, hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het studentencafé Bogt van Guné.
Franeker verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Eise Eisinga Planetarium kan echt niet. Nog steeds geeft het exact de stand aan van de hemellichamen aan. Wolkammer Eise Eisinga werkte in de achttiende eeuw zeven jaar aan. Hij wilde de sterrenkunde voor de gewone mensen begrijpelijker maken.
Het uurwerk wordt in beweging gebracht door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan. Ook dit kunt u allemaal bezichtigen op de zolder van het grachtenhuis. Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.
 
 
 
Als u de deur uit stapt, ziet u het stadhuis uit 1591. Al wandelend kunt u de knusse binnenstad van Franeker verkennen. Werp in ieder geval even een blik in het superkleine korendragershuisje en vergeet ook niet het weeshuis, de Martinikerk en museum ‘t Coopmanshûs.
 
Sjûkelân
Op de vijfde woensdag in augustus is de spanning in Franeker om te snijden. Dan wordt de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. Dé kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen. Begrijpt u de spelregels van het kaatsen niet? Geeft niets, dan stort u zich gewoon in de gezelligheid op straat of in de kroeg tijdens en vooral na de wedstrijd.
 
FRANEKER
voor het afspelen is Quicktime player vereist gratis te downloaden